Tape the sound

Thursday, July 27, 2023

Sommarutstillinga 2023 i Seljord Kunstforening

 

Sommarutstillinga i Seljord 2023

Det går mot slutten på Sommarutstilinga i Seljord Kunstforening. Det offisielle programmet avsluttes nå til helgen. Men en velvillig ordfører har fått forlenget utstillingen med 3 uker ut i august.

 Temaet i år er «Kvinnemyten». Men det er langt fra bare den mytiske kvinnen som vises her. I denne fantastiske store kunstlåven i Seljord er det rom for mye.


Daglig leder/styreleder i Seljord Kunstforening Tone E.H. Sætervang, tar imot besøkende til årets Sommarutstilling.

 

Det er en sammensatt og stor utstilling som vises. Kai Fjell (1907-1989) vises i rikelig monn. Det er en stor bredde som vises fra hans kunstnerskap. Fra store malerier til grafikk og tegninger. Her er flere av hans tidligere arbeider i kombinasjon med bilder oppigjennom hans aktive tiår i stil og velkjente koloritt.

 

Hans sønn Bamse Fjell har laget en meget interessant kortfilm dokumentar. Her får vi et innblikk i livet til kunstneren Kai Fjell og hans verdensanskuelse. Filmet på Lysaker, der han bodde. Dette gir oss en god smakebit på kunsten og livet.

 

Barnebarnet Helene Fjell (1966-) er fotograf og grafiker. Hun har fått et eget rom til sin kunst. Streken fra farfar går i arv. I grafikken til Helene Fjell kommer dette veldig tydelig frem med kvinnehoder og et slør av mystisisme. Fotografiene til H. Fjell er ekstremt formsterke. I motsetning til grafikken er fotografiene i sort hvitt. Sterke portretter som formidles med fotografens vilje og samhandling med modellene. Til sammen blir dette en flott presentasjon hvor de tekniske uttrykkene smelter sammen.


Kunstneren Helene Fjell viser grafikk og fotografier på årets utstilling. 

 

I de øvrige etasjene er det hele 23 kunstnere representert. Her er det mye spennende arbeider som vises. Ønsker spesielt å trekke frem tre solide kunstnerskap.

Trine Folmoe (1964-) sine malerier er virkelig noe for øye og sjel. Tematisk er dette de bildene som virkelig trekker oss mot kvinnemyten. Hennes figurative stil gjenspeiler både til renessansen og barokken. Og utførelsen er i særklasse noe av nåtidens beste malerier.

 

Galina Manikova (1953-) vekker oppsikt. Vi beveger oss over mot realismen i å være kvinne. Utskjelt og forgudet. Fotografier, tekst og lyd. I en kontekst og presentasjon med en tredimensjonal installasjon. En virkelighet som har surrealismen i seg.

 

Elin Mack (1953-) Dette er kvinner som har latt seg fysisk bli malt på, for deretter å sette avtrykkene på laken. Det blir en personlig signatur som henspiller både til Yves Klein og #metoo. Godt representert og presentert i kunstlåvens øverste etasje.

 

Det er altså en omfattende utstilling. Sommarutstillinga i Seljord har eksistert siden 1969. Årets utstilling er en frisk satsing og befester Seljord kunstforening`s viktige stemme i Norge.

Det offisielle programmet avsluttes til helgen. Bamse Fjell kommer på lørdagen og vil holde et foredrag om Kai Fjell.

Ingen utstilling uten dramatikk. Utstillingen til Heidi P. Haaker (1965-) ble revet ned av en besøkende allerede de første dagene. Provokasjonen lå åpenbart i misnøye med samisk kunst og kultur. Dette var egentlig en installasjon som kort fortalt bestod av samiske referanser om kvinner og guder. Publikum kan skrive ønskelapper og legge inn i dette verket. Til tross for at denne installasjonen ble revet ned, lever verket videre. På søndag vil kunstneren brenne, og sende ønskelappene ut til gudene i en rituell handling. Verket ledsages også med tekster av Rita Laakso.

 

Siste nytt er altså at utstillingen forlenges med ca. 3 uker. Så det er fortsatt tid til å ta en fin tur til Seljord. (Se nye åpningstider på hjemmesiden.)

 

Tekst og foto av Tom Ståle Engebretsen

(Delvis inhabil da kjennskapet til Fjell familien er nært)