Tape the sound

Tuesday, June 9, 2009

Joel-Peter Witkin

- This is about life

Av Tom Ståle Engebretsen

Dette handler om livet, sier Joel-Peter Witkin og viser bilder og iscenesettelser av døde mennesker.

Den mest kontroversielle fotografen på Nordic Light er uten tvil JPW. Og det er sterke bilder han viser. Så sterke at hele verden reagerer på det han gjør. Da er det destod mer viktig å høre på hva han sier, og jeg er takknemlig for at dette var mulig på Nordic Light.Det krever nemlig litt mage å se bilder av avkappede ben og hoder, dandert i matfat med den største selvfølge. Og det er mer.

Likene han bruker er identitetsløse. Det vil si at ingen ser ut til å savne personene eller kroppsdelene som blir funnet. Tilgang til disse likene har han gjennom politi og likhus. Mexico er nevnt i denne sammenhengen.

Så hva vil JPW med disse bildene… Han bruker referanser i kunsthistorien, når han skaper sine bilder. Ingenting er tilfeldig. Det er nøye planlagt, og enormt tidkrevende. Derfor kan man ikke avskrive han som en som bare vil provosere. Det er ikke intensjonen hans.- Det er aldri kynisk, forteller han. – It`s a contribution to life. Vanskelig å svelge, men han er praktiserende katolikk om det kan være en etisk linje.

Bilde av et lik uten hode, og med kun sokker på, er pent plassert i en stol. Absurd og uvirkelig.  Hyller med avkappede hoder brukes som kontrast til en levende modell foran. Dette er bilder man ikke glemmer.

- This is about a new visual truth, never seen before, forteller han lavmælt. Han har nok fått mye pepper for det han gjør. Han hoverer aldri, og er ydmyk i sin fremtoning. Og selvfølgelig med litt morbid humor:

- This is powerful non portrait. A visual evolution. Each picture are single and unik. It´s the kindergarden of sorrow.

Så er det opptil hver og en å se det de ser. Upåvirket blir man ikke.

Linken til bildene hans her

Du er advart.